Mål 

Hovedmålet for aldersgruppen er at utøvere opparbeider en forståelse av hvilke momenter som enhver tid må jobbes med for at man skal utvikles som orienteringsløper.

Generelt

I juniorårene er det viktig at utøveren tar mer styring over egen utvikling og trening.

  • Utøveren bør ha bevisste tankeprosesser underveis.

  • Utøveren bør ha bevisste gode rutiner ved inn- og utløping av postene. 

  • Utøveren bør kunne løpe i felt (fellesstart, stafett) og vite når han/hun må ta egne initiativ eller løpe passivt. 

  • Utøveren bør være selvstendig og stole på seg selv. 

  • Utøveren bør kunne beherske fartstilpasning.

  • Det er viktig at utøveren lærer seg å finne den høyeste hastigheten utøveren kan holde og løpe feilfritt i ulike terreng, for så å utfordre denne systematisk. Det vil si at utøveren lærer seg hva vedkommende mestrer før farten økes i o-løypa. 

  • Utøveren bør sette seg mål og definere arbeidsoppgaver før o-tekniske økter.

Skogsspesifikt

  • Utøveren bør kunne løpe kurveorientering uten bruk av kompass. 

  • Utøveren bør beherske retningsløping med og uten kompass. 

  • Utøveren bør beherske veivalg på korte og lange strekk i alle terrengtyper. 

  • Utøveren bør lære om løping i kontinentale terreng, i teori og praksis.

  • Utøveren bør lære seg hvordan man oppdager hvor i terrenget det lønner seg å løpe i ulike terrengtyper.

Sprintspesifikt

  • Utøveren bør mestre kartlesing i høy fart.

  • Utøveren bør mestre det å ligge på forskudd i orienteringen og bestemme veivalg på kommende strekk uten å måtte stoppe opp.

  • Utøveren bør lære om forskjeller mellom sprintorientering i vanlig nordisk park-/ bymiljø kontra sprintorientering i andre deler av Europa, i teori og praksis.

  • Utøveren bør begynne med spesifikk sprintteknisk tørrtrening, for eksempel Route Choice Game. 



    Eksempler på gode o-tekniske øvelser fra Nivåstigen:

    Nivå T - Valg av teknikk etter terrengtype

    Nivå X - Videregående retningsløping

    Nivå Y - Konsentrasjon

    Nivå Æ - Påvirkning fra andre løpere 

    O-teknisk analyse 

    I denne aldersgruppen bør man løpe med GPS eller GPS-klokke på alle treninger og konkurranser og lære seg å utføre gjennomtenkte analyser i etterkant. Det er viktig at utøveren er bevisst på at det finnes ulike typer o-tekniske feil man kan begå og at man bruker dette til å identifisere hva man bør fokusere på i o-teknisk trening fremover.

    • Grunnleggende o-teknisk analyse: Tegne veivalg på kartet og se på strekktider på løp eller treninger med tidtaking.

    • GPS-analyse etter konkurranser og treninger: Her er både Livelox og 3drerun gode verktøy for å sammenligne med andre løpere, både når det gjelder større forskjeller eller for å finstudere tidstap på mikroveivalg. For egen analyse er QuickRoute (PC) og Control (Mobil/nettbrett) nyttige program for å studere eget GPS-spor med kartet som bakgrunn.

    Min favorittøkt er lange o-tekniske momentøkter. Det kan gjerne være 90 minutter orientering med f.eks. postplukk, korridor, rene kompasstrekk og vanlig løype underveis.

    Dette er en god o-teknisk økt som gjør at man må jobbe med konsentrasjonen og den muskulære utholdenheten i terreng, i tillegg til de spesifikke tekniske momentene. Så lenge forholdene er gode og det ikke er midt i intense konkurranseperioder prøver jeg å få gjennomført en slik økt en gang i uken.

    En av mine favorittøkter er o-intervaller i skogen. Gjerne 3-4 intervalldrag rundt 8-15 minutter lange, med ganske lange pause på 3-5 min mellom dragene. 

    Liker at man kan løpe i høy fart uten at det blir like slitsomt som å løpe en mellomdistanse. Da får jeg trent offensiv orientering og holder meg mer fokusert. Jeg løper gjerne disse øktene alene, men også bra om flere starter samtidig på ulike sløyfer så man kan få inn konkurranseelementet også. I pausene får man tid til å prosessere forrige intervall, restarte og ta med seg lærdommer direkte til neste drag som kan startes med fullt fokus..

    Min favorittøkt er nok sprint o-intervaller. Jeg liker økter med varierende lengde på intervalldragene, det kan gjerne vært drag fra 500m og opp mot 1,5 - 2 kilometer, med gode pauser for å kunne opprettholde fart og fokus. Hovedfokuset ligger på effektiv kartlesing fra start, og å komme på forskudd.

    Jeg liker denne typen økt fordi den er spesifikk. Arbeidsoppgavene på en slik økt kan direkte overføres til konkurranser. Jeg liker også å løpe sprintøkter med kart i høy fart, fordi det er da jeg opplever at det tekniske utbyttet er størst. Litt avhengig av når på året det er og hvordan det passer med konkurranser, varierer det hvor ofte jeg løper denne typen økter. På vinteren blir det kanskje annenhver uke, mens jeg prøver å få inn en slik økt minst en gang i uken på våren og i sesong.