Kjønnsforskjeller og pubertet

I denne utøvergruppen vil man som oftest oppleve store forskjeller i utviklingen hos gutter og jenter som følge av puberteten og det den medfører. Det er viktig at både utøveren, treneren og andre i miljøet har forståelse for at de utfordringene som dukker opp som følge av puberteten er en naturlig del av utøverens utvikling og forstår viktigheten av langsiktighet og tålmodighet.

Ernæring og kosthold - Sunn Idrett

Utøvere i denne aldersgruppen bør være kjent med fordelene av næringsinntak i forkant, underveis og etter trening. Det er derfor veldig viktig at utøverne i denne aldersgruppen utvikler et sunt forhold til kosthold og ernæring og at det legges til rette for kunnskapsheving om kosthold og idrettsernæring i miljøet. Utøverne bør gjøres oppmerksomme på Sunn Idrett og ressursene som finnes på deres nettside.

Totalbelastning idrett, skole og sosialt

Når utøverne blir eldre og øker treningsmengden, er det viktig at totalbelastningen av trening, skole og det sosiale ikke blir for stor. Utøverne må lære å bli bevisste på at restitusjon er en viktig del av idretten. Det innebærer bl.a. nok mat og drikke, nok hvile og nok søvn. Det er viktig at utøverne tidlig blir bevisste på at nok søvn og gode søvnrutiner over tid er viktig for at kroppen skal tåle belastningen den utsettes for. For mange ungdommer medfører overgangen fra ungdomsskolen til videregående en endring i daglige rutiner som ofte har en negativ påvirkning på mengden søvn. Det er derfor viktig at utøverne i denne perioden klarer å tilegne seg gode rutiner på søvn og hvile.

Fair Play

Det er viktig at unge utøvere tidlig etablerer et forhold til en rettferdig konkurransesituasjon. Utøvere i ungdomsklassene bør vite hvilke karttegn de har lov å passere og hvilke karttegn de ikke har lov til å passere. Dette er først og fremst veldig viktig i sprintorientering, men er også et tema som gjelder skogsorientering. Videre bør utøvere i ungdomsklassene sette seg inn i det at konkurransereglene sier at henging og samløping er forbudt, og bli bevisste på hvorfor dette er forbudt og hvordan henging og samløping kan føre til en urettferdig påvirkning av resultatene. Her ligger det stort ansvar på trenere og foreldre. 

I forbindelse med Hovedløpet får utøverne i ungdomsklassene en første smakebit på hva terrengsperringer er og de bør gjøres bevisste på hva som er tanken bak slike sperringer og hvorfor det innen orientering er viktig med slike regler for å sikre rettferdige konkurranser.

Trenere og foreldre bør også diskutere med ungdommene hva som er riktig ting å gjøre dersom man underveis i et løp ser eller hører at andre skader seg.

    Image of a woman taking a photo.

    Eksempel på hvordan en terrengsperring kan se ut, her til HL Langdistanse 2024.

    Treningsdagbok

    For utøvere på dette trinnet kan det være aktuelt å begynne å føre treningsdagbok. En treningsdagbok brukes for å dokumentere, analysere og reflektere over treningen en utøver gjennomfører og bør være et viktig verktøy for utøvere og trenere. Hensikten er at det å føre treningsdagbok hjelper utøvere og trenere til å foreta en bedre planlegging og evaluering av treningen.

    Det finnes mange måter å føre treningsdagbøker på og det viktigste er at utøveren fører det systematisk og likt fra gang til gang slik at man til stadighet kan sammenligne med seg selv. Det er også en stor fordel for trenere som har ansvaret for flere utøvere at alle utøvere rapporterer på samme måte, slik at det også er mulig å sammenligne mellom utøvere, og utvikle kunnskapen om hvordan utøvere responderer på trening.

    Det finnes mange treningsdagbøker som kan fungere utmerket for orienteringsløpere. Olympiatoppens digitale treningsdagbok er på mange måter standarden innen utholdenhetsidretter i Norge og den er også godt tilpasset orienteringsløpere.

    For utøvere på dette trinnet uten erfaring med treningsdagbøker kan en fin introduksjon til det å føre treningsdagbok være den tradisjonelle Treningsdagboka fra forbundet i papirformat eller å føre logg i en enkel notisbok. Strava kan også være ett godt alternativ for å logge treningen.

    Eksempel på hvordan oppsettet kan se ut i en treningsdagbok.