Når man skal trene sprintorientering er det mange muligheter til å trene spesifikt på ulike delmomenter og spesifikke utfordringer utøverne kan møte i konkurransessammenheng. Normalt sett er det gunstig å trene sprintorientering i høy fart, men det er ikke alltid den totale belastningen tillater det. Da er det fint at man kan lage krevende sprinttreninger ved hjelp av kartmanipulasjon eller kreative øvelser som gjør at utøverne får trent sine sprinttekniske ferdigheter selv i lavere hastigheter.

Her blir 6 typer av sprintøkter presentert:

  • Vanlig sprint med kunstige sperringer
  • Lange veivalgsstrekk
  • Sprint o-intervaller
  • Postplukk
  • Korridor og linjeorientering
  • Duell-o

Den vanligste måten å skape ekstra krevende sprintløyper på er å legge inn kunstige sperringer. Dette er noe man også ser i konkurranser, spesielt på internasjonalt nivå. Dette er en utmerket måte å gjøre sprintøkter ekstra utfordrende med mer krevende veivalgsutfordringer, både når det gjelder selve valget av veivalg og gjennomføring. 

Her kommer noen eksempler på hvordan kunstige sperringer kan bli brukt på sprintøkter:

Langstrekk med komplekse veivalgsutfordringer er ofte en avgjørende faktor i sprintkonkurranser og derfor er dette noe ambisiøse utøvere bør trene på. Ved hjelp av kunstige sperringer kan man lage krevende veivalgsstrekk i hvilket som helst sprintterreng. 

En sprintøkt med fokus på lange veivalgsstrekk bør ha variasjon med kortere og mer intense strekk i forkant av de lange strekkene, for å gjøre det mer krevende for utøveren å finne nok tid til å forberede langstrekket.

Som for o-intervaller i skogsorientering er o-intervaller i sprintform en ypperlig treningsform for å sette utøverne i konkurranseliknende situasjoner. Her gjelder det å sette sammen helheten i stor fart, gjerne også i litt overfart da hvert enkelt sprintintervall er en del kortere enn en vanlig sprintkonkurranse.

For unge utøvere er sprint o-intervaller en fin måte å få dem til å trene sprintteknikk i både konkurransefart og med høyt konsentrasjonsnivå, da man kan bruke pausene mellom intervalldragene til å finne riktig konsentrasjonsnivå og fokus.

Sprint o-intervaller kan fint løpes både individuelt og flere utøvere sammen. Dersom flere utøvere løper o-intervaller sammen kan det være fint å legge inn gaflinger, slik at det blir en sprintstafettlik treningsøkt, eller en knockoutsprint-trening med for eksempel Runner’s Choice eller ugaflet løype.

Her er noen eksempler på hvordan man kan trene Sprint O-intervaller i konkurranselike situasjoner av både individuell sprint, knockout og sprintstafett:

Postplukk i sprintorientering er en ypperlig måte å trene på intensiv sprintorientering, der utøveren må ta mange beslutninger over kort tid og hele tiden orientere intensivt for å holde seg på forskudd, siden det er mange poster og korte avstander mellom disse. Denne typen trening egner seg dermed godt for å øve inn effektiv sprintteknikk.

Postplukk kan gjerne trenes i lavere hastigheter også, og kan gjøres mer krevende med kart i stor målestokk som gjør det mulig å ha postene enda tettere.

Her kommer noen eksempler på hvordan en sprintøkt med postplukk kan se ut:

Korridor og linjeorientering i sprintsammenheng er gode øvelser for å trene inn en effektiv sprintteknikk med flyt i kartlesingen der utøveren hele tiden er på forskudd i orienteringen. 

Her er noen eksempler på hvordan man kan trene sprintorientering med korridor og linjeorientering: 

Duell-o er en treningsform som er ypperlig for å trene på presis og effektiv sprintorientering på en økt med fysisk lavintensitet. Selve løypen i en sprintøkt med duell-o kan minne om en postplukk, med mange poster og korte avstander for å stille høye krav til utøvernes flyt i kartlesingen. Det som gjør øvelsen ekstra utfordrende er at to og to løpere starter samtidig og løper en gaflet løype der postene er utrolig nærme hverandre, slik at utøverne hele tiden har det ekstra stressmomentet av en annen løper i nærheten, slik at hvert sekund nøling eller feil blir merkbart med en gang. Denne treningsformen kan gjerne gjennomføres på en større målestokk enn standarden 1:4000 og man kan gjerne legge inn kunstige sperringer på forskjellige steder på de to utøvernes kart.

Her kommer noen eksempler på hvordan en sprintøkt med duell-o kan se ut:

Momentøkter

Også når man skal trene sprint er det fint å kombinere ulike o-tekniske delmomenter. 

Her er eksempel på en landslagsøkt der de kombinerer linjeorientering med intensive veivalgsstrekk.


Sprintstafett

Å løpe o-intervaller i grupper med gaflinger er en ypperlig måte å trene i en konkurranselik situasjon for sprintstafett.

Her er eksempel på en landslagsøkt med to ulike gaflingsvarianter på en intervallrunde.


Knockoutsprint

Å løpe o-intervaller i grupper med enten Runners Choice, sommerfugl eller ugaflet løype er en ypperlig måte å trene i en konkurranselik situasjon for knockoutsprint. 

Her er eksempel på en landslagsøkt med karteksempler fra kvartfinalen og de to delene av finaleløypen på en konkurranselik knockoutsprintøkt.