Å fortsette med orientering som voksen og veteran har mange helsemessige positive effekter, noe også forskning viser. Kombinasjonen bruk av kropp og hode er sentral og variasjon i underlag og kupering i terrenget er både skånsomt og skadeforebyggende for kroppen.

Forskere tror at orientering er bedre for hjernen enn annen trening

Orienteering experts report more proficient spatial processing and memory across adulthood. Waddington, Emma E. og Heisz, Jennifer J. (2023). PLoS One

Kanadiske forskere mener at orientering kan være et godt forebyggende tiltak for å bekjempe kognitiv svikt relatert til demens, gjennom kombinasjonen av både kognitive og fysiske utfordringer.

Studien tok utgangspunkt i en hypotese om at de fysiske og kognitive kravene i orientering, med kombinasjonen av det fysiske og det tekniske navigeringsmomentet, kan stimulere deler av hjernen som våre gamle forfedre brukte til jakt og sanking. Deler av hjernen som ikke lenger stimuleres på samme sett i den moderne verden.

Orienteringssporten er unik på grunn av denne kombinasjonen av kognitive utfordringer og fysisk anstrengelse. Selve navigeringselementet krever raske overganger mellom ulike deler av hjernen hjernen som behandler romlig informasjon på ulike måter- For eksempel på grunn av at det å lese et kart kreverat man kan se terrenget man beveger seg i fra fugleperspektiv, oversette informasjon fra kartet til terrengbildet og omvendt. 

I den kanadiske studien rapporterte folk som holdt på med orientering om bedre evne til å orientere seg på steder (romorientering) og de husket også stedene bedre enn personer med mindre eller ingen orienteringserfaring. Studien peker altså i retning av at å utfordre hjernens spatiale evne og hukommelse kan være en god måte å bekjemoe kognitiv svikt i forbindelse med sykdom eller alderdom og orientering er en utmerket måte å gjøre nettopp dette.

Artikkel om studien.

Orienteringsløpere lever lenger

Orienterare visar vägen till en bra hälsa

Forskning fra Sverige (Sunn aldring fra Örebro Universitet, 2020) viser at orienteringsløpere både lever lengre og er lykkeligere enn andre. De holder seg i fysisk form, de bruker hodet, samtidig som det er svært sosialt. Forskerne fant ut at veteranorienteringsløpere hadde bedre nattesøvn, mindre depresjoner og mindre trøbbel med fordøyelsen enn sine jevnaldrende og de var generelt mer fornøyde med livet.


Hvorfor forblir orienteringsløpere i idretten?

Orienteering from Cradle to Grave - How a Sport Could Offer Lifelong Participation (Masteroppgave, Max Bergström, Mittuniversitet Sverige, 2018/19) Publisert 2021.

Målet med oppgaven var å finne ut hvorfor orienteringsløpere forblir i idretten. Studien tok utgangspunkt i faktorer for livslang deltakelse i fysisk aktivitet. Orientering har mange eldre utøvere som deltar aktivt og spørsmålet var om man kan finne noen årsak til hvorfor orienteringsløpere forblir i idretten.  

Studien er basert på intervjuer med 11 tidligere eliteutøvere i orientering fra Norge og Sverige, begge kjønn (nasjonalt og internasjonalt nivå, snittalder 47,7 år) og som har lagt opp elitekarrieren for minst 5 år siden, men som fortsetter å drive med orientering. 

Konklusjon av studien
Denne kvalitative studien viste at meningsfullhet og indre motivasjon er kraftig insentiver for livslang deltakelse i idrett. Samlet sett viste resultatene at motivasjon var påvirket av mange faktorer. Disse faktorene var ikke bare sportsspesifikke, men også strukturelle, kulturelle og sosiale.
Denne studien viste at involvering av familie og venner økte deltakelsen i sporten. Idrettsorganisasjoner kan søke å oppmuntre til deltakelse blant barn og voksne nybegynnere for å øke sannsynligheten for LLP (lifelong participation).
Avslutningsvis viste denne studien at orienteringsidretten kan brukes som mal for hvordan idrettsforbund kan fremme indre motivasjon, LLP og sunn aldring.

Artikkel om studien.

    Emma Waddington, Canadisk landslagsløper i Orientering og hjerneforsker.


    "Orientering er jo verdens beste sport" 
    - Harald Eide-Fredriksen (Heming Orientering) i Akersposten, 27.05.21.

    Harald trekker fram viktige årsaker til at mange fortsetter med orientering i et livslangt løp:

    «Orientering er jo verdens beste sport. Ved siden av at man får trent både hodet og kroppen, så er det jo det at orientering aldri blir kjedelig eller monotont. Man løper jo på nye steder hver gang, og man får hele tiden nye utfordringer. I tillegg løper man på mykt underlag og i variert terreng, så det er lettere å unngå skader. Og sist, men ikke minst, er man i orienteringssporten flinke til å legge til rette for at hele familien kan delta på o-løp siden det er klasser for alle, også for bestemor og bestefar. Alle føler seg velkomne på et o-løp. Så sant helsa holder, er det ingen som har lyst til å slutte med dette.»