Mål 

Hovedmålet for aldersgruppen er å videreutvikle kartforståelsen med hovedvekt på kurveorientering. 

Generelt

  • Utøveren bør ha et bevisst forhold til treningsmål før en o-teknisk økt.

  • Utøveren bør mestre gjennomføringen av strekk på A-nivå.

  • Utøveren bør forstå de ulike karttegnene og detaljene i terrenget og hvordan disse kan se annerledes ut i ulike terrengtyper.

  • Utøveren bør kunne beherske fartstilpasning.

  • Utøveren bør ha gode rutiner ved inn- og utløping av postene.

  • Utøveren skal kunne vurdere og gjennomføre veivalg.

  • Utøveren bør videreutvikle en tydelig bomstrategi. 

  • Utøveren skal være selvstendig og stole på seg selv.

  • Utøveren bør lære om taktiske disponeringer i individuelle løp og stafetter.

Skogsspesifikt

  • Utøveren bør beherske ulike typer nordisk terreng.

  • Utøveren bør beherske retningsløping med hjelp av kompass.

  • Utøveren bør beherske kurveorientering på kurvekart.

  • Utøveren bør beherske planbildeorientering/vegetasjon.

Sprintspesifikt

  • Utøveren bør beherske kartlesing i høy fart.

  • Utøveren bør kunne ligge på forskudd i orienteringen og bestemme veivalg på kommende strekk uten å måtte stoppe opp.

    Eksempler på gode o-tekniske øvelser fra Nivåstigen:

    Nivå L - Mer detaljert kurveorientering

    Nivå Q - Forenkling av poster

    Nivå R - Postarbeid

    Nivå U - Langstrekk og veivalgsorientering 

    O-teknisk analyse 

    Utøvere i denne aldersgruppen bør etter treninger og konkurranser ta seg tid til å gå gjennom hvordan man gjennomførte treningen/løpet teknisk og reflektere rundt hva man gjorde bra og hva man kunne gjort annerledes. Dette er viktig for å utvikle evnen til å se egne styrker og svakheter i o-tekniske ferdigheter og for å identifisere hvilke deler av o-teknikken man må jobbe med videre.

    • Grunnleggende o-teknisk analyse: Tegne veivalg på kartet og se på strekktider på løp eller treninger med tidtaking.

    • Livelox er den enkleste måten å bli introdusert til GPS-analyse av konkurranser og treninger. Utøvere i denne aldersgruppen bør løpe med GPS-klokke på treninger og konkurranser og laste opp GPS-spor i Livelox ved mulighet. 

    Min favorittøkt er en krevende o-teknisk økt uten postmarkeringer i skogen som løpes i rolig tempo. Økten kan gjerne legges av løperen selv og tanken er at den skal være såpass krevende at den stiller krav til topp konsentrasjon hele veien. En fin måte å gjøre dette på er å legge en momentøkt, som for eksempel inkluderer korridor, postplukk, kompassstrekk og kurvekart. At det ikke er markeringer på postene gjør at jeg må være ekstra nøye med teknikken hele veien, man får ingenting gratis. 

    Slike økter er en nøkkel til at jeg kan stå på startstreken med god selvtillit på o-teknikken da jeg vet at jeg har behersket mer krevende løyper på trening enn hva som møter meg i konkurranse. Jeg prøver å få løpt en slik økt en gang hver uke, så lenge forhold, reise- og konkurranseprogram tillater det.

    Min favorittøkt er o-intervaller. Konseptet o-intervall er ganske bredt og kan kjøres i flere ulike former. Jeg liker å variere gjennom økter med korte og intensive drag i overfart, og økter med lengre drag med mer langdistansekarakter. Det vanligste er nok o-intervaller med lengde på rundt 1 km, hvor jeg løper fra 5-10 drag avhengig. Det kan være både individuelle o-intervaller og gaflede stafettspesifikke intervaller sammen med andre løpere for litt ekstra konkurranse og ytre stress.

    Jeg liker o-intervaller godt fordi jeg både får et veldig godt teknisk utbytte av å løpe orientering i høy fart, samt at det er en glimrende måte å trene løpeteknikken i terrenget. Ved at man flere ganger underveis i økten starter på nytt er det også en god måte å får trent på gode startrutiner. Jeg løper o-intervaller ca en gang i uka selv, og føler det gir en god kontinuitet med konseptet.

    En variant av sprintintervaller der man starter i grupper og hver intervall består av først en del med ren løping og så en del med sprintorientering der man løper forskjellige runder. Man kan gjerne kalle dette en slags sprintvariant av den klassiske Sævig-intervallen. Avhengig av hvordan terrenget er kan løpedelen være motbakke, kupert eller flatt. Denne økten kan gjerne brukes i et sprintområde som enten er ganske lite eller litt uinteressant, der man kan bruke kunstige sperringer for å gjøre økten mer krevende. Gjerne da med de kunstige sperringene på ulike steder på de ulike intervallene. 

    Jeg liker denne økten da kombinasjonen av vanlige løpeintervaller og sprintintervaller gjør at jeg får trent på å være fokusert på o-teknikken i litt mer sliten tilstand og at jeg må jobbe med å tilpasse farten til orienteringen etter å først ha løpt raskere enn normal konkurransefart.