Mål

  • Utøveren bør gradvis øke treningsbelastningen i samsvar med livssituasjonen.

  • Utøveren bør fokusere på kontinuitet i treningen. 

  • Utøveren bør lære seg å ta ansvar for egen trening.

  • Utøveren bør lære å utarbeide langsiktige treningsplaner.


Utøvere i denne aldersgruppen bør lære seg å ta ansvar for egen trening og utvikle forståelsen av hvor mye treningsbelastning man tåler. Dette er en ekstremt viktig periode i utviklingen som utøver og treningsprogresjon må legges ut fra valg utøver gjør med tanke på utdanning og videre satsing. Tid nok til trening, utvikling og restitusjon kan være en begrensende faktor. Sammen med familie og trener bør utøveren ha en åpen diskusjon om utøverens mål på den idrettslige og utdanningsmessige arena og de konsekvenser dette har. 

Det er i denne fasen viktig at utøveren lærer å bruke treningsprinsipper for utholdenhetsidretter samt å opparbeide forståelse for de ulike intensitetssonene. Utøveren må lære seg forskjell mellom ulik intensitet under trening og hvordan det påvirker treningsbelastning og nødvendig restitusjonstid. Pulsklokke kan være et fint hjelpemiddel i denne prosessen. En fin krets-/klubbaktivitet bør være foredrag og workshops der utøverne får faglig påfyll av treningslære.

Utholdenhetstrening

Utøveren skal planmessig variere mellom ulike arbeidsformer, intervall- og kontinuerlige treningsformer for å utvikle de fysiske egenskapene. Det er viktig at trener og utøver har en langsiktighet utover en sesong i oppbygging av treningsbelastning, og faktorer som økende treningsmengde og intensitet skal ta sikte på å gi kontinuerlig utvikling og forebygge skader på lang sikt. Hovedmålet bør være at treningen blir kontinuerlig gjennom hele året og at både treningsmiljø og utøver forstår viktigheten av dette. Kortsiktighet med feil treningsbelastning gjennom juniorårene kan medføre stor risiko for skader eller muskulære overbelastninger. 

Det må understrekes at det er meget viktig å ta hensyn til at utøveren i denne perioden endrer livssituasjonen og med det ofte opplever større stress i hverdagen. Utøveren må kunne bygge opp en treningsuke med fornuftig variasjon og periodisering, slik at det blir nok restitusjon mellom de hardeste treningsøktene og at den totale belastningen ikke blir for stor.

Juniorårene medfører økende treningsmengder og større innslag av spesifikk fysisk trening utover spesifikk o-teknisk trening sammenlignet med tidligere trinn i Utviklingstrappa. For utøvere i denne aldersgruppen er det ønskelig med økt innslag av treningsøkter som har lang varighet med kontinuerlig arbeid der hensikten er å utvikle utholdenheten. Denne typen trening bør være minst like lang eller lenger enn konkurransetiden på en langdistanse i orientering for aldersgruppen. Denne typen utholdenhetstrening kan, i tillegg til løping, med fordel gjøres med alternative treningsformer som ski eller sykkel.

For denne aldersgruppen bør man variere intervalltreningen i større grad enn på tidligere trinn i Utviklingstrappa. Det bør være plass til både lange intervaller med såkalt terskeltrening og kortere intervaller med høyere intensitet. Terskeltrening er trening der utøveren ligger opp mot den anaerobe terskelen, som er det intensitetsnivået hvor kroppens laktatproduksjon holder seg konstant. Den anaerobe terskelen kan man finne ved hjelp av laktattester, men man kan forenklet si at det er den farten utøveren kan holde i en time. En av fordelene med terskeltrening der man tydelig ligger på riktig side av den anaerobe terskelen, er at man kan gjennomføre større mengde trening på høy intensitet med mindre mekanisk belastning. Når man skal gjennomføre terskeltrening er det fint å ha muligheten til å kontrollere intensiteten, enten ved hjelp av laktatmåler eller puls, men det er også mulig å lære seg å legge seg på riktig intensitet basert på følelse. En tommelfingerregel er at en terskeløkt skal gjennomføres litt progressivt og når man er ferdig med økten skal man kjenne at man uten problem skal kunne løpe en intervall til i samme hastighet som den forrige. Ved å ha korte pauser mellom dragene er det lettere å tvinge seg til å ikke løpe for fort, da det blir vanskelig å gjennomføre økten dersom man løper for hardt og pausene ikke er lengre enn cirka halvannet minutt.

De korte intervallene med høyere intensitet, der man går over den anaerobe terskelen, kan ha varighet fra 1 til 4 minutter på dragene og en total innsatstid på alt fra cirka 10 til 20 minutter. De lengre terskelintervallene der man holder seg under den anaerobe terskelen kan ha varighet fra 5 til 10 minutter og den totale innsatstiden kan være fra 20 til 50 minutter. 

Styrketrening

For orienteringsløpere er både dynamisk og statisk styrke viktig. Dynamisk styrke er den evnen en muskel har til å utvikle kraft i bevegelser der den enten blir strukket eller trekker seg sammen. Når man løper, arbeider mange av kroppens muskler dynamisk. Statisk styrke er evnen en muskel har til å utvikle kraft uten at den forandrer lengde. For løpere er statisk styrke viktig for å stabilisere deler av kroppen mens man løper. Selv om orienteringsløpere trenger statisk styrke også, spesielt med tanke på å stabilisere kroppen når man løper i ulendt terreng, så er det dynamiske arbeidet dominerende. I noen idretter er det viktig å få til en svært rask kraftutvikling og da er det først og fremst eksplosiv muskelstyrke som er viktig. For orienteringsløpere er det derimot den muskulære utholdenheten som først og fremst er viktig, da det i løpet av en konkurranse handler om å utvikle en mindre kraft mange ganger. 

Utøvere i junioralder bør regelmessig gjennomføre styrketrening som er rettet mot å styrke de store muskelgruppene i kjernemuskulaturen, spesielt mage, rygg og hofte. Øvelsene bør være av typen med mange repetisjoner og relativt korte pauser for å bygge opp den muskulære utholdenheten. Eksempel kan være sirkeltrening med 45 sekunder innsats og 15 sekunder pause mellom hver øvelse. Her bør det finnes både statiske og dynamiske øvelser, og det er viktig at utøveren fokuserer på å gjennomføre øvelsene teknisk riktig. Denne typen trening bør gjennomføres regelmessig, minst én gang, men gjerne flere ganger, i uken året rundt.

For eldre juniorer kan det bli aktuelt å innføre trening med vekter for å kunne utsette muskulaturen for større belastning. Øvelser som knebøy og frivending kan være fine øvelser for orienteringsløpere. Det er ekstremt viktig at utøveren er tålmodig i denne fasen og begynner denne typen styrketrening med moderat motstand for å ikke overbelaste muskulaturen og at treningsbelastningen økes gradvis. Viktigheten av å lære å utføre øvelsene teknisk riktig under trygge og lette betingelser kan ikke understrekes for mye.

Utøvere bør være godt kjent med skadefri.no og hvordan man kan minske skaderisikoen gjennom skadeforebyggende oppvarming og styrkeøvelser, for å forberede kroppen på belastning den skal gjennom i trenings- og konkurransesammenheng.


    Maries favorittøkt:

    Min favorittøkt er lange intervaller i bratt motbakke der jeg løper ganske radig nedover i pausene også slik at jeg kommer helt ned igjen før neste intervall. Løper gjerne i alpinbakker eller lignende og total intervalltid blir ofte rundt 40-50 minutter. For eksempel 4x 10 minutter.

    Forutenom de mest intense konkurranseperiodene forsøker jeg å ha en slik økt en gang i uken og dersom det er for mye snø på vinteren løper jeg en lignende økt på mølle.


    Håvards favorittøkt:

    Som junior var en av mine favorittøkter 60/30-intervaller, gjerne opp den såkalte Bråløypa i Trondheim. 60 sekunder hardt oppover, med 30 sekunder jogghvile nedover og rundt 20-25 repetisjoner. Morsom økt fordi det alltid føles som at man kan løpe veldig fort, men fortsatt ha jevn høy puls over ganske lang tid uten å bli for stiv. Intensitetsmessig blir det en veldig hard økt, omtrent som en mellomdistanse i konkurransefart.


    Victorias favorittøkt:

    Golfbaneintervaller med IFK Vi løper en fast runde på den lokale golfbanen og løper til 5min har gått. Så har vi 1:30-2:00 pause da vi jogger tilbake til start. Det er start samme sted hver gang. Man kan tilpasse total dragtid til det man ønsker. Under vintertrening har jeg enten dette som min 2e terskel økt på dagen og da løper jeg gjerne 6x5min. Har jeg bare en hardøkt så kan jeg løpe opp mot 10x5min.

    For meg så er hardtrening den morsomste treningen, så derfor ble min favoritt en intervall. Denne liker jeg godt fordi det er mykt og litt varierende underlag og både litt bakke og flatt. Det er også veldig målbart om man blir bedre fordi du ser om du kommer lenger på slutten. Jeg liker den også godt fordi det er lett å holde en relativt samlet gruppe på intervallen. Det finnes en lenger og kortere runde, og man kan velge å tilpasse hvor langt man løper i en sving sånn at vi samler oss litt. Og da er det alltid god stemning fordi vi heier på hverandre når vi løper forbi hverandre. Jeg liker generellt godt å løpe med folk rundt meg, det føles lettere, og det er gøy å heie på hverandre.


    I juniorårene bør utøverne innføre regelmessig spenst- og hurtighetstrening i treningshverdagen. I kombinasjon med styrketrening eller løpstekniske økter passer det bra å legge inn øvelser med fokus på spenst og hurtighet. Denne typen trening bidrar til at muskulaturen blir sterkere og mer eksplosiv, noe som er gunstig både for skogsorientering og sprintorientering, samt at denne typen trening også kan ha skadeforebyggende effekt.

    Mange hopp og så høyt eller langt som mulig er nøkkelord for spensttrening. For å få godt utbytte av denne typen trening innebærer det høy frekvens, stor innsats og hurtige bevegelser, og det er derfor viktig å begynne spensttrening forsiktig og øke belastningen gradvis. Mye av det samme gjelder for hurtighetstrening, der maksimal innsats i kort tid stiller store krav til både det muskulære og det mentale, der konsentrasjon og fokus på riktig gjennomføring av øvelsen er veldig viktig.

    Hink oppover en trapp med høyt tempo. Øvelsen kan gjøres tyngre ved å ta flere trinn per hink. 2-4 ganger med hvert bein, avhengig av trappens lengde.


    Flerstegshopp er en øvelse der man tar lange steg med kraftig fraskyv slik at hvert steg blir som et hopp. Man satser vekselvis på høyre og venstre fot og målet er å hoppe så langt som mulig på hvert hopp. Gjennomfør øvelsen med kraftig sats og høyt kneløft i svevfasen. Vanligvis brukes 3-10 flerstegshopp per serie.

    50-100 meter med økende fart, der de siste 20-30 meter gjøres i maksimal eller opp mot maksimal fart.

    Stigningsløp er en øvelse som er rettet mot å bedre hurtigheten, samt bedre løpsteknikk i høy hastighet. Tenk alltid på å gjennomføre stigningsløpet med riktig løpsteknikk og god kroppsholdning. Stigningsløp kan også benyttes som en viktig del av oppvarmingen til konkurranser eller harde treningsøkter og mot slutten av rolige løpeøkter for å løse opp muskulaturen etter rolig løping.

    Løp veldig korte spurter med maksimal innsats i slak eller bratt motbakke. Lengden på disse kan gjerne være rundt 10-15 sekunder, og bør ikke være over 20 sekunder lange. Det er viktig med lange pauser og ikke for mange repetisjoner, slik at man på hver sprint orker maks innsats.

    Hopp oppover en trapp, tribune eller lignende med samlede ben. Øvelsen blir tyngre ved å ta flere trinn per hopp.


    Tradisjonelt løper orienteringsløpere mye i terrenget og risikerer å miste nødvendig styrke i leggmuskulatur som er vesentlig for å kunne løpe raskt på fast underlag. Med et konkurranseprogram som i større grad vil utfordre utøveren i løping på hardt underlag nødvendiggjøres fokus på dette i treningsarbeidet. Utøveren bør utvikle forståelse for hva som ligger til grunn for utvikling av en god løpeteknikk, og selv være bevisst på dette i treningen mot ulike konkurranser.

    For utøvere i juniorklassen kan klubbene legge inn egne løpstekniske/styrkeøkter, inkludert øvelser for å bedre kroppsholdning.

    Spisst kne opp til omtrent på høyde med hofteleddet, aktivt fotisett (tærne opp mot forsiden av leggen) og avspente bevegelser. Overkroppen i normal løpsposisjon.

    Viktig å få leggen til å pendle oppunder låret samtidig som det er lett bøy i hofta og kneet er spisst og på vei fremover.
    Hælen skal løftes omtrent rett opp og ned, ikke i en hjulbevegelse.
    Overkroppen i normal løpsposisjon.

    Start fotisettet med tærne og press foten ned til hælen så vidt toucher bakken.
    Start med langsomme bevegelser for å lære øvelsen teknisk riktig og deretter øk frekvensen.
    Overkroppen i normal løpsposisjon.


    Strake bein og bruk fremfoten som kontaktpunkt med bakken.
    Øk frekvensen etter hvert.
    Viktig å kunne stå oppreist med overkroppen i normal løpsposisjon, det er lett å havne for langt bakpå i denne øvelsen.

    A SkipØvelsen utføres med aktivt kneopptrekk og forspenning i leggen (tærne opp mot forsiden av leggen).


    B SkipSamme rytme som A skip, men med en tydlig frempendling av leggen.

    Her presenteres 5 enkle øvelser hentet fra Skadefri

    Øvelse "Plankekombinasjoner"

    Hensikt: Bedre styrken i magen og ryggen
    Start i plankeposisjon
    1. Ta den ene hånden på den andre skulderen
    2. Ta det ene benet mot brystet uten å endre ryggens posisjon
    3. Løft arm og ben diagonalt annenhver gang

    For eksempel 3 serier med 2-3 ganger hvert steg i hver serie.

    © Skadefri

    Øvelse "Sidehev"

    Hensikt: Styrke hofte- og kjernemuskulaturen
    Støtt deg på albuen og hev kroppen opp fra matten
    Kroppen skal være i en strak linje
    Hev og senk det øverste benet
    Senk kroppen tilbake til utgangsposisjon

    For eksempel 2 x 30-45 sekunder på hver side.

    © Skadefri

    Øvelse "Knebøy"

    Hensikt: Bedre hofte- og knekontrollen
    Stå på bosu
    Ha hoftebreddes avstand mellom føttene
    Start bevegelsen fra hofta
    Ha kne over tå
    Tenk at du skal sette deg på en stol med rett rygg

    For eksempel 3 x 8–15 repetisjoner

    © Skadefri

    Øvelse "Utfall"

    Hensikt: Bedre stabiliteten i hofte og knær og hoftemobiliteten
    Start med å bøye det ene benet opp mot brystet
    Ta et steg frem
    Land med rett linje mellom ankel, kne og hofte

    For eksempel 3 x 5–10 meter på hver side.

    © Skadefri

    Øvelse "Bulgarsk utfall"

    Hensikt: Bedre stabiliteten i bena.
    Støtt det bakre benet på en kasse bak deg
    Hold en oppreist stilling gjennom hele øvelsen
    Rolig knebøy på fremre ben
    Husk å ha kne over tå

    For eksempel 3 x 5-7 repetisjoner på hver side

    © Skadefri