Kunnskapsgrunnlaget innen idrettsfysiologi, treningslære og medisin bygger i stor grad på forskning som er gjennomført på menn. Derfor har tradisjonell litteratur om treningslære i liten grad tatt høyde for de betydelige fysiologiske forskjellene mellom kvinner og menn. 

Den kvinnelige idrettsutøveren er en bok gir et oppdatert kunnskapsgrunnlag og praktiske anbefalinger innen trening, helse og prestasjon spesifikt for den kvinnelige idrettsutøveren. Boken bidrar med ny innsikt om den kvinnelige idrettsutøverens helhetlige utvikling og vil være til nytte for trenere, ledere og utøvere i idretten.

Boken er skrevet av noen av Norges fremste idrettsforskere, med Øyvind Sandbakk, Guro Strøm Solli og fire ganger verdensmester i orientering Hanne Staff i spissen. 

Et viktig tema og spørsmål innen idretter er hvordan menstruasjonssyklusen kan påvirke kvinnelige utøveres prestasjon og treningseffekt. Kan utøvere få bedre treningseffekt ved å tilpasse treningen under de ulike fasene av menstruasjonssyklusen?

Forskere fra Norges Idrettshøgskole diskuterer dette i en episode 65 av podcasten NIH-podden

Som kvinnelig utøver er det en del ting man kan gjøre når det gjelder å forstå egen syklus for å legge opp og tilpasse treningen. Tipset fra NIH-forskerne er å lytte til kroppen, notere i dagbok, se etter mønstre og planlegge treningen ut fra det. 

Gjennom å loggføre hvilke dager i syklusen man presterer og føler seg annerledes enn normalt kan utøvere legge merke til mønster i prestasjonsevnen som kan knyttes til menstruasjonssyklusen. Da kan man for eksempel legge opp til litt roligere perioder i tidsrommet der kroppen responderer dårligere enn vanlig og tilsvarende tøffere perioder i tidsrommet der kroppen responderer bedre enn vanlig.

    Boken Den kvinnelige idrettsutøveren gir et oppdatert kunnskapsgrunnlag og praktiske anbefalinger innen trening, helse og prestasjon for den kvinnelige idrettsutøveren.