De ulike distansene i orientering skiller seg fra hverandre på flere måter. Det er naturlig å gjøre en oppdeling i skogsorientering og sprintorientering og her presenteres de 6 ulike distansene som arrangeres internasjonalt på seniornivå. 

    Langdistanse

    En god langdistanse kjennetegnes av variasjon, der løypen først og fremst byr på lengre strekk med veivalgutfordringer, men gjerne også mer detaljrike områder med korte strekk. Generelt er det å finne og gjennomføre veivalg den største tekniske utfordringen på langdistanser, samtidig skal man ikke undervurdere postarbeidet. Den kanskje største forskjellen rent teknisk på langdistanse og de andre skogsøvelsene er at langdistanser arrangeres med kart i målestokk 1:15 000, noe som ofte gjør postarbeidet mer krevende og som gjør at mange toppløpere i dag løper med lupe for å bedre kunne forstå kartbildet i mer detaljrike områder.

    De fysiske kravene for en langdistanse er utover nødvendig utholdenhet veldig avhengig av terrengtype og det er viktig at utøverne i god tid før viktige konkurranser identifiserer hvilke fysiske og tekniske krav terrenget stiller. En langdistanse i kontinentalt terreng med fast skogsbunn og mye sti- og veiløping stiller for eksempel andre fysiske og tekniske krav til utøveren enn en langdistanse i nordisk terreng med myk skogsbunn og lite sti- og veiløping.

    Langdistansen er en øvelse som stiller krav til utøverens taktikk og strategi, blant annet når det gjelder å finne riktig åpningsfart og hvilken type veivalg man skal se etter avhengig av egne styrker som orienteringsløper. For eksempel vil en utøver som er veldig løpssterk på hardt underlag gjerne dra fordel av omgående veivalg på sti/vei, mens en løper som er løpssterk i terrenget og ikke like rask på hardt underlag gjerne drar fordel av å løpe mer rett på.

    Vinnertid internasjonale løp Senior: Damer 88-92 min – Herrer 88-92 min
    Vinnertid internasjonale løp Junior: Damer 70 min – Herrer 70 min

    Vinnertid nasjonale løp Senior: Damer 90 min - Herrer 90 min
    Vinnertid nasjonale løp Junior: D/H19-20 70 min -  D/H17-18 55 min

    Mellomdistanse

    En god mellomdistanse setter utøverens evne til kartlesing skikkelig på prøve. Mellomdistanser legges ofte i terreng som er detaljrike og teknisk krevende, da det ofte er mange poster som krever nøyaktig orientering helt inn til postdetaljen. Mellomdistanser byr ofte på variasjon, der løypen veksler mellom korte strekk med intens orientering og litt lengre strekk med veivalgsutfordringer der selve postinngangen også gjerne er krevende.

    Både de fysiske og de tekniske kravene for en mellomdistanse vil avhenge av terrengtypen og det er viktig at utøverne i god tid før viktige konkurranser kan identifisere hvilke fysiske og tekniske krav det aktuelle terrenget stiller. 

    Vinnertid internasjonale løp Senior: 30-35 minutter (kvalifiseringsløp 25 min)
    Vinnertid internasjonale løp Junior: 20-25 minutter

    Vinnertid nasjonale løp Senior: Damer 30-35 min - Herrer 30-35 min
    Vinnertid nasjonale løp Junior: Damer 25 min - Herrer 25 min

    Stafett

    I mesterskapssammenheng har skogsstafettene utviklet seg til å bli treetappers stafetter der løypeleggingen har tydelig preg av mellomdistansekarakter. Med korte etapper og en del distanse som går bort til ren løping ved utløp, passering og innløp innebærer det at mesterskapsstafetter ofte blir relativt jevne og det er lite rom for feil, da det er vanskelig å hente inn særlig med tid om man havner bakpå.

    Med tre gaflingsvarianter og mange gaflede poster gjennom en hel stafett er selvstendig og feilfri orientering en sentral suksessfaktor i mesterskapsstafetter. På den første etappen er det viktig å ha en løper som ikke lar seg påvirke for mye av andre løpere rundt, men samtidig bør løperen ha god nok fysisk kapasitet til å tette mindre luker som oppstår som følge av bom eller lengre gaflinger. På de to siste etappene blir det oftest mer eller mindre selvstendig orientering, men det er selvsagt viktig at løperne på disse etappene også kan håndtere kontakt med andre løpere underveis uten at det påvirker egen prestasjon negativt.

    Vinnertid internasjonale løp Senior: 30-40 minutter per etappe
    Vinnertid internasjonale løp Junior: ca 30 minutter per etappe

    Vinnertid nasjonale løp Senior: D/H 100 minutter totaltid (30-35 min etapper)
    Vinnertid nasjonale løp Junior: D/H 100 minutter totaltid (25-40 min etapper)

    Sprint

    Sprint er en øvelse der løperne tvinges til å ta hyppige valg i høy fart og den største tekniske utfordringen er å finne, planlegge og gjennomføre raskest mulig veivalg mellom postene.

    At det kreves stor løpskapasitet på hardt underlag for å hevde deg i sprint er ingen hemmelighet, men de mange retningsforandringene i en sprintløype er også en viktig faktor. Da Kasper Fosser vant VM-sprint i Danmark i 2022 løp han de drøye 4,3 kilometerne med en effektiv løpshastighet på rundt 3:10 min/km og med cirka 100 tydelige retningsforandringer. Når man i løpet av rundt 14 minutters løping skal gjøre opp mot 100 markante retningsforandringer sier det seg selv at det er en viktig faktor å være sterk nok til å kunne gjennomføre mange akselerasjoner, samt at det er viktig med god teknikk for å gjøre retningsforandringer og akselerasjoner så effektive som mulig.

    Vinnertid internasjonale løp Senior: 12-15 minutter (samme for kvalifiseringsløp)
    Vinnertid internasjonale løp Junior: 12-15 minutter

    Vinnertid nasjonale løp Senior: Damer 13-15 min - Herrer 13-15 min
    Vinnertid nasjonale løp Junior: Damer 13-15 min - Herrer 13-15 min

    Knockout-sprint

    Knockout-sprint er den nyeste øvelsen på den internasjonale konkurransekalenderen og øvelsen skiller seg merkbart fra den individuelle sprinten siden utøverne her løper sammen i felt og det er førstemann i mål-prinsippet som gjelder. 

    Formatet for knockoutsprint skiller seg mellom det internasjonale og det nasjonale. Internasjonalt er det etter kvalifiseringen tre runder med knockoutheat – kvartfinale, semifinale og finale, mens vi nasjonalt kun løper semifinale og finale. Alle heat består av 6 løpere (foruten yngre junior nasjonalt) hvor de to eller tre raskeste i hvert heat går videre til neste utslagsrunde.

    Som i et individuelt sprintløp stiller knockoutsprinten høye krav til utøverens løpskapasitet på hardt underlag. Selv om hvert enkelt heat er mye kortere enn en vanlig sprintløype kan ikke utholdenhetsaspektet undervurderes. I en internasjonal knockoutsprint med kvalifisering og tre finaleheat vil utøverne oftest komme opp i 25-30 km løping (inkludert oppvarming og nedløping) gjennom en helt knockoutdag.

    Knockoutsprint stiller store krav til både den muskulære utholdenheten og den eksplosive styrken for å kunne gjennomføre mange retningsforandringer og akselerasjoner. I avslutningsfasen blir ofte maksimal hurtighet en avgjørende faktor da mange knockoutsprintheat avgjøres i tette dueller på oppløpet.

    Når det gjelder det tekniske er det lite som skiller knockoutsprint fra en vanlig sprint, men det er store taktiske forskjeller. I knockoutsprint kan det være ulike typer av gafling (for eksempel har både Runners Choice og tradisjonell sommerfuglgafling blitt brukt i internasjonale løp) eller ugaflet og det er en fordel om utøveren er i stand til å oppfatte om det finnes gafling eller ikke, slik man har mulighet til å tilpasse taktiske valg. Taktikken i en knockoutsprint avhenger både av hvilke styrker man besitter som orienteringsløper, samt hvilke styrker dine motstandere i heatene har og om det er gafling eller ikke. Øvelsen er relativt fersk og både på internasjonalt og på nasjonalt nivå har man sett at det finnes eksempler både på løpere som har tatt teten fra start og kjørt i front hele veien, og løpere som har ligget bak fra start og forberedt avslutningen av løypen, som har gått til topps.

    Vinnertid internasjonale løp Senior: 6-8 minutter i heat (kvalifiseringsløp 8-10 minutter)

    Vinnertid nasjonale løp Senior: 8-10 minutter i heat (kvalifiseringsløp 8-10 minutter)
    Vinnertid nasjonale løp Junior: 8-10 minutter i heat (kvalifiseringsløp 8-10 minutter)

    Sprintstafett

    Sprintstafett internasjonalt er enn så lenge arrangert i formatet Dame-Herre-Herre-Dame.

    Egenskapene som trengs i sprintstafett er ganske like egenskapene som trengs i individuell sprint. Det handler om å planlegge veivalg og ta hyppige valg i stor fart. I tillegg kommer gaflinger og andre løpere inn som forstyrrende elementer, noe som gjør at det stilles store krav til løperens selvstendighet når det gjelder å velge riktig veivalg for den posten man skal løpe til. Tradisjonelt er sprintstafettløyper ofte av en litt enklere karakter enn løyper fra individuelle sprintløp. Det er en tendens til at den fysiske kapasiteten belønner løpere litt mer enn i individuelle sprinter da raske løpere i en sprintstafett kan dra nytte av andre løpere foran seg, for eksempel inn og ut av poster eller for å enklere se innganger til små gater og smug. Denne faktoren er med på å bidra til at det ikke nødvendigvis er slik at den beste løperen i en individuell sprint er den beste løperen i en sprintstafett.

    Som i skogsstafetter er det størst påvirkning av andre løpere på den første etappen og så blir det som oftest mer og mer individuell løping utover i stafetten. På den første etappen er det viktig å ha en løper som ikke lar seg påvirke for mye av andre løpere rundt, men samtidig bør løperen ha god nok fysisk kapasitet til å tette mindre luker som oppstår som følge av feil veivalg eller lengre gaflinger. Videre er det ønskelig med løpere som både kan løpe rask og sikker sprintorientering alene, men som også har muligheten til å tette mindre luker ved hjelp av fysisk overkapasitet.

    Vinnertid internasjonale løp Senior: 12-15 minutter per etappe
    Vinnertid internasjonale løp Junior: 12-15 minutter per etappe

    Vinnertid nasjonale løp Senior og Junior: 60 minutter totaltid

    SeniorJunior

    VM 2023: Damer - Herrer

    VM 2021: Damer - Herrer

    VM 2019: Damer - Herrer

    VM 2018: Herrer - Damer

    Junior-VM 2023: Damer - Herrer

    Junior-VM 2022: Damer - Herrer del1 Herrer del2

    Junior-VM 2021: Damer - Herrer


    EM 2022: Damer - Herrer

    EM 2018: Damer - Herrer


    Ungdoms-EM 2023: Damer - Herrer


    SeniorJunior:

    VM 2023: Damer - Herrer

    VM 2021: Damer - Herrer

    VM 2019: Damer - Herrer

    VM 2018: Damer - Herrer

    Junior-VM 2023: Damer - Herrer

    Junior-VM 2022: Damer - Herrer

    Junior-VM 2021: Damer - Herrer


    EM 2022: Damer - Herrer

    EM 2018: Damer - Herrer




    SeniorJunior

    VM 2023: Damer - Herrer

    VM 2021: Damer - Herrer

    VM 2019: Damer - Herrer

    VM 2018: Damer - Herrer

    Junior-VM 2023: Damer - Herrer

    Junior-VM 2022: Damer og Herrer

    Junior-VM 2021: Damer - Herrer


    EM 2022: Damer - Herrer

    EM 2018: Damer - Herrer


    Ungdoms-EM 2023: Damer - Herrer


    SeniorJunior

    VM 2022: Damer - Herrer

    VM 2021: Damer - Herrer

    VM 2018: Damer - Herrer

    Junior-VM 2023: Damer - Herrer

    Junior-VM 2022: Damer - Herrer

    Junior-VM 2021: Damer - Herrer


    EM 2023: Damer - Herrer

    EM 2021: Damer - Herrer

    EM 2018: Damer - Herrer


    Ungdoms-EM 2023: Damer - Herrer



    SeniorJunior

    VM 2022: Damer - Herrer

    VM 2021: Damer - Herrer

    VM 2018: Damer - Herrer



    Junior-VM 2023: Damer - Herrer

    Junior-VM 2022: Damer - Herrer 


    EM 2023: Damer - Herrer

    EM 2021: Damer - Herrer

    EM 2018: Damer - Herrer