Nattorientering er ikke nevnt i utviklingstrappa, men er likevel en viktig del av o-idrettens identitet. På de store stafettene 10Mila og Jukola er det mange etapper som løpes med hodelykt og NM i nattorientering arrangeres for juniorer og seniorer annethvert år. På mer lokalt nivå, spesielt på tidlig vår og senhøsten, er det mange nattcuper og lokale konkurranser som foregår i mørket og gjennom den lange og mørke vinteren er hodelykten et viktig redskap om man ønsker å trene o-teknikk. 

Spesielt for unge utøvere vil nattorientering være en aktivitet som kan benyttes som et spenningsmoment i trenings- og konkurransesammenheng. Å bevege seg i terrenget i mørket gir en litt annen følelse enn å gjøre det i dagslys og kan gi en spenningseffekt i tillegg til den o-tekniske effekten. Unge utøvere, gjerne ned i 11-12 års alder, kan med fordel oppmuntres til å prøve ut nattorientering i trening og konkurransesammenheng, men det er utrolig viktig at løypene legges på riktig nivå for å gi barna både en opplevelse av mestring og trygghet. Generelt bør løypelegging for barn og unge legges på et litt enklere nivå for nattorientering enn for dagorientering.

For juniorer og seniorer bør nattorientering være en del av treningshverdagen på senhøsten, vinteren og tidlig vår, uansett om man har ambisjoner om å løpe nattetapper eller ikke på de store stafettene. De moderne hodelyktene er riktignok veldig sterke og lyser bra opp i skogen, men mørket er fortsatt en veldig begrensende faktor når det kommer til sikt og overblikk over terrenget. Derfor er nattorientering utmerket som teknisk trening, fordi det stilles høyere krav til nøyaktig orientering og god kompassbruk når sikten og overblikket over terrenget blir dårligere. Foruten at nattorientering generelt er litt mer krevende enn dagorientering på grunn av den begrensede sikten er det ingenting i veien for at man trener de samme o-tekniske grunnverktøyene i mørket som man gjør i dagslys.